I ja tam byłem, miód i wino piłem …

Gdzie, spytacie Państwo? Oczywiście na „Moniuszkowskiej biesiadzie” przygotowanej i podanej ze smakiem przez uczestników i pedagogów IV (XVIII) Kursu Wokalistyki Operowej, który tym właśnie koncertem inscenizowanym zakończył szlifowanie operowych diamentów.

Jak było? Magicznie i nastrojowo. Profesorowie Maciej Witkiewicz i Feliks Widera z Panią Karoliną Widerą znaleźli sposób na przypomnienie życia i twórczości Stanisława Moniuszki w 200-setną rocznicę urodzin kompozytora, w roku nazwanym Jego imieniem. Twórcom spektaklu udało się w interesujący sposób przedstawić życiorys Moniuszki na tle epoki, prezentowany radiowym głosem profesora Macieja Witkiewicza, ilustrując go zdjęciami pojawiającymi się na ekranie pięknej sali koncertowej. Bogatą twórczość kompozytora czasu zaborów prezentowali, przy suto zastawionym biesiadnym stole Ci, którzy byli solą tego Kursu, jego wspaniali Uczestnicy. Soprany i mezzosoprany, basy i barytony rozbrzmiewały ze sceny solo, w duetach i chórze, na przemian płacząc nad stratą dziecka, matki i Kozaka, śmiejąc się przędąc nić lub zalotnie uderzając w konkury. Były walki na białą broń na stole biesiadnym i piękne, pełne zadumy, arie. Były to dwie godziny nastrojowego śpiewu, aktorskiego spektaklu i wzruszenia wypełnionej ponad limit 150 miejsc, widowni. Program Koncertu znajduje się TUTAJ.

Gromkie brawa, kwiaty i podziękowania ze strony Burmistrza Witolda Kocaja i Przewodniczącego Rady Miejskiej Rajmunda Boczara dla Organizatorów Kursu oraz podziękowania ze strony profesora Feliksa Widery dla Gospodarzy Gminy, Pani Dyrektor GOK Doroty Świstak i jej pracowników oraz tych osób i instytucji, które współdziałały przy organizacji Kursu.

Na koniec profesor Widera wraz z Burmistrzem wręczyli wszystkim pedagogom i uczestnikom Kursu dyplomy uczestnictwa i piękne czerwone róże.

Zgodnie z obietnicą Profesora spotkamy się na V Kursie w lipcu 2020 roku.

Dziękujemy i do zobaczenia.

Tekst i zdjęcia Marek Bliżycki

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.